Vara pe uliţă


În India chiar şi mersul pe stradă este o adevărată artă. Nu te poţi plictisi deloc pentru că mereu dai peste lucruri necunoscute şi cât se poate de ciudate. Mirosurile îmbietoare dar şi respingătoare te poartă pe străzile fără capăt şi fără logică. Ordinea caselor, numele străzilor şi curăţenia este pierdută în neant şi înlocuită de sute de oameni, tarabe cu mâncăruri, animale prietenoase şi noroi. Aerul este umed şi cald încât te transformă într-un pierde-vară fără un ţel şi fără prea multă energie. Cu toate acestea, ai suficientă putere pentru a trece prin toate câte te aşteaptă.

Să luăm, spre exemplu, animalele. Crescând la ţară, eram mereu în contact cu animalele de casă. Străbunica mă punea să stau lângă ea în timp ce mulgea vaca, o hrănea, o mângâia şi spăla. Îmi spunea poveşti pentru a mă face să uit de miros, iar eu privind-o când pe ea, când pe văcuţă, parcă puteam vedea frica şi supunerea în ochii vacii. Ştia că după muls o să vină străbunicul care nu va mai fi atât de blând cu ea. Cu toate că îi era bine la căldură, grajdul era prea mic şi întunecos pentru ea. Găinile, pe de altă parte, aveau întreaga curte pentru a-şi desfăşura activităţile, însă nu se puteau deplasa prea mult din cauza cocoşilor autoritari. Trebuiau să facă ouă, să mănânce şi să alerge dintr-un colţ al curţii în altul la comanda babei. Purceii ţipau de se auzeau până în camera mea atunci când cineva intra la ei în cocină să le perturbeze somnul. Să nu mai zicem de gâşte, boboci şi restul animalelor care se perindau prin curte şi prin sat. Cu toate că păreau liniştite, trăiau mereu cu frica de moarte sau de a fi mâncate. Ceea ce vreau să spun este că, cu toate că au crescut într-un mediu care părea sănătos şi sigur, animalele de casă erau mai mereu speriate de viaţă şi stresate, trăind cu gândul că vor fi felul principal pe masa gazdei. Oamenilor le era frică de animale, şi animalelor de oameni.



În schimb, în India animalele se plimbau liniştite pe stradă printre oameni. Nimeni nu le făcea nimic şi nici nu se fereau oamenii de ele. Ba mai mult, le venerau. Vaca, aşadar, reprezintă o imagine sfântă pentru indieni şi se plimbă liber peste tot, chiar şi pe autostrăzi. Dacă o singură maşină o loveşte, e tragedie mare. Şoferul intră în depresie şi ghinionul îl urmăreşte ani de-a rândul. Caprele se plimbă prin pieţe şi târguri privind tarabele cu mâncăruri de parcă ar fi trimise de la inspectorat. „Mda, arată bine varza. Morcovii sunt cam palizi, de data aceasta te las să-i vinzi, dar să nu se mai întâmple”. Acest tip de comportament foarte lejer al animalelor şi în special al oamenilor din jurul lor, mă face să mă întreb oare acel mediu sănătos şi sigur care este curtea mea şi a oricărui ţăran, este într-adevăr  sănătos?










Comments

Popular posts from this blog

Sărbătorile din ziua de azi

Anul 2022: viitorul trecut

8 Things India Taught Me About Life