Sunt o umbră pe paravanul de mătase. Un material pe care lumea-l prețuie, cei bogați îl cer iar cei săraci îl doresc. Dar eu tot o umbră rămân. Culoarea albastră ca cerul impune o durere sumbră în suflet și te face să nu te mai abați de la gânduri. îți faci falsa impresie că poți să zbori și te cuprinde un dor cumplit în inimă. Senzația că ești închis te copleșește. Îți vine a țipa, a urla, dar ce rost? Oricum nimeni nu te aude! Vocea iritantă din fundal îmi încurcă gândurile și le șterge din memorie. Unul însă rămâne. Gândul acela mult cunoscut mie, un gând frumos, complicat, dar totuși atât de simplu. Unul care niciodată nu piere orice s-ar întâmpla. Nici o voce nu-l poate alunga pentru că atâta timp cât este în mine, trăiesc.
Și mă pierd în albastrul mătăsos... Mă înfioară însuși presupunerea că dincolo de paravan există o lume incertă, însă niciodată nu am îndrăznit să pășesc pe tărâmurile ei. Dorința în mine crește și mă simt tot mai aproape să o fac. Totuși... încă nu este timpul potrivit. Mai aștept, timpul mă va ajuta. Timpul... mereu timpul. În timp mă mișc, cu timp trăiesc, cu timpul cresc. Câteodată îmi doresc să dispară timpul și să las lucrurile să mearga de la sine. Atunci când timpul va sta în loc, eu no voi mai exista! Poate e mai bine să curgă, măcar știu că trebuie să mă grăbesc.
Deci, timpul trece, zilele trec, iar eu tot ațintită la paravan rămân. Unde este curajul mult lăudat? De ce nu iese la suprafață atunci când trebuie? Vorbe în vânt. O astfel de noțiune nu există. Curajul este intradevăr rațiunea. N-ai rațiune, n-ai curaj si punct! O astfel de emoție nu poți cumpăra sau împrumuta, totul este ”aici” cum ar spune mama arătându-mi cu degetul spre cap. Nu mai rezist! Mă arde să știu ce se găsește după!
Umbra se mișcă. O ușoară senzație de apropiere. Însă eu stau pe loc! Oare se apropie altceva? E greu să trăiești în dubiu și presupuneri atâta timp iar împrejurimile să se dărâme în fața ta. E greu să crezi un lucru și să vezi cu totul altceva în timp ce al treilea ochi îl consideră ieșit din comun. E greu să auzi vorbe goale în defavoarea ta și să lupți singură pentru dreptate. E greu să nu ai întărire. E greu... dar nu imposibil. Nu toate sunt ușoare! Oare paravanul cum e, greu sau ușor? Lung, înalt, mare, lat... pare greu, însă îmi pot vedea propria-mi mână trăgându-l la o parte. De ce nu? Totul e posibil.
Lumina-i dă un luciu auriu și umbra dispare...ce se întâmplă? Asta-i tot?? Unde sunt lămuririle și așteptările mele? Umbra! A dispărut. A dispărut... Acum nu știu dacă dubiul devine mai complex sau a dispărut și acesta. De acum va fi și mai greu. Măcar umbra să o mai văd, să mai sper...
Aceeași voce iritantă de mai devreme. Nu mai pot să o aud! Nu mă concentrez, aud ca o zumzuire... in ultima instanță, aud: ”Te-ai gândit vreodată să tragi paravanul sau vei trăi veșnic în incertitudine?”
Abstract, poetic, frumos... Imi place... Continuă...! Cauta-mă pe Yahoo Messenger (mihai_lazarov2006) sau pe Facebook si poate facem schimb de mai multe idei...! Numai bine !
Se spune că suntem mai copți, mai deștepți, mai culți. Hai să ne testăm cultura, așadar! Odată cu începutul anului calendaristic mai avem și altele de sărbătorit când e vorba despre cultură. La nivel internațional – Ziua internațională a limbii materne; la nivel național, dintr-o parte îl sărbătorim pe marele poet, Mihai Eminescu, iar pe cealaltă parte pe Sfântul Sava, cel care a pus bazele culturii alfabetiste din Serbia. Ce au toate aceste aniversări astăzi în comun? Cultura, scrisul, cuvântul și toate cele pe care noi le-am uitat. Motivele sunt multe: digitalizarea predominantă ne forțează să uităm de cărți, de manuscrise, de studiu; școlile se bazează pe o multitudine de informații pe care nimeni niciodată nu le va reține; media s-a dezvoltat și ea dar nu prea putem spune că spre bine, ci mai mult spre dezamăgirea și amăgirea publicului, iar presa ținând pas cu ea. Politica a devenit mai importantă decât școala, iar procentajul de supraviețuire intelectuală scade...
În timp ce-mi sorb cafeaua deja răcită cu cartea mea preferata lângă mine și subliniez câteva idei din Gabo între pauzele scurte dar bune dintre obligațiile cotidiene, mintea mea a luat-o la fugă. O grămadă de idei și planuri îmi trec prin minte, gândurile s-au adunat într-un vârtej laolaltă care stă să plesnească, însă acel gând care mă face să mă opresc mereu la el nu îmi dă pace chiar nici noaptea, așadar: subconștientul. De ce e el mai diferit decât realitatea sau decât conștiința, de ce apare doar noaptea în vis și fără să știm? Mă tot întorc la Freud și Kafka încercând să mai rezolv vreun mister, dar nu îmi dă pace Marquez care insistă cu realismul său magic fără logica și atât de frumos, atât de fermecător încât ai dori să rămâi în el pentru totdeauna. Realitatea este și ea prezentă și e atât de machiată și aranjată încât nu o mai cunoaștem. Stă la masă zâmbind până la urechi și dansând din umeri pe ritmuri latino alături de Conștient car...
" I'm dreaming of a white Christmas… " se aude în surdină în timp ce eu meditez asupra ornamentelor, curățeniei și gătitului. Nu au mai rămas decât două zile până la Crăciun. De pe geam se simt miresmele mâncărurilor spaniolești și mă întreb, ei oare cum se pregătesc pentru această sărbătoare? Ah, și nici măcar nu a nins. Afară sunt 10 grade C și pomul din Plaza Cervantes nu arată decât ca un oarecare copac de pe stradă. În timp ce îmi las imaginația să ia o pauză de la făcut planuri cum să inventez un pom autentic din ceea ce am pe acasă (având în vedere că nu am unul adevărat, nici măcar unul de plastic), la fel ca și în fiecare an, mă gândesc la această sărbătoare care ne paște. Ce este spiritul Crăciunului și cum îl putem simți? Se presupune a fi ceva magic, ceva sfânt. Se spune că fiecare dintre noi devine mai bun, mai generos, ma...
Abstract, poetic, frumos... Imi place... Continuă...! Cauta-mă pe Yahoo Messenger (mihai_lazarov2006) sau pe Facebook si poate facem schimb de mai multe idei...! Numai bine !
ReplyDeleteCioran te-ar invidia !
ReplyDelete