Sunt o umbră pe paravanul de mătase. Un material pe care lumea-l prețuie, cei bogați îl cer iar cei săraci îl doresc. Dar eu tot o umbră rămân. Culoarea albastră ca cerul impune o durere sumbră în suflet și te face să nu te mai abați de la gânduri. îți faci falsa impresie că poți să zbori și te cuprinde un dor cumplit în inimă. Senzația că ești închis te copleșește. Îți vine a țipa, a urla, dar ce rost? Oricum nimeni nu te aude! Vocea iritantă din fundal îmi încurcă gândurile și le șterge din memorie. Unul însă rămâne. Gândul acela mult cunoscut mie, un gând frumos, complicat, dar totuși atât de simplu. Unul care niciodată nu piere orice s-ar întâmpla. Nici o voce nu-l poate alunga pentru că atâta timp cât este în mine, trăiesc.
Și mă pierd în albastrul mătăsos... Mă înfioară însuși presupunerea că dincolo de paravan există o lume incertă, însă niciodată nu am îndrăznit să pășesc pe tărâmurile ei. Dorința în mine crește și mă simt tot mai aproape să o fac. Totuși... încă nu este timpul potrivit. Mai aștept, timpul mă va ajuta. Timpul... mereu timpul. În timp mă mișc, cu timp trăiesc, cu timpul cresc. Câteodată îmi doresc să dispară timpul și să las lucrurile să mearga de la sine. Atunci când timpul va sta în loc, eu no voi mai exista! Poate e mai bine să curgă, măcar știu că trebuie să mă grăbesc.
Deci, timpul trece, zilele trec, iar eu tot ațintită la paravan rămân. Unde este curajul mult lăudat? De ce nu iese la suprafață atunci când trebuie? Vorbe în vânt. O astfel de noțiune nu există. Curajul este intradevăr rațiunea. N-ai rațiune, n-ai curaj si punct! O astfel de emoție nu poți cumpăra sau împrumuta, totul este ”aici” cum ar spune mama arătându-mi cu degetul spre cap. Nu mai rezist! Mă arde să știu ce se găsește după!
Umbra se mișcă. O ușoară senzație de apropiere. Însă eu stau pe loc! Oare se apropie altceva? E greu să trăiești în dubiu și presupuneri atâta timp iar împrejurimile să se dărâme în fața ta. E greu să crezi un lucru și să vezi cu totul altceva în timp ce al treilea ochi îl consideră ieșit din comun. E greu să auzi vorbe goale în defavoarea ta și să lupți singură pentru dreptate. E greu să nu ai întărire. E greu... dar nu imposibil. Nu toate sunt ușoare! Oare paravanul cum e, greu sau ușor? Lung, înalt, mare, lat... pare greu, însă îmi pot vedea propria-mi mână trăgându-l la o parte. De ce nu? Totul e posibil.
Lumina-i dă un luciu auriu și umbra dispare...ce se întâmplă? Asta-i tot?? Unde sunt lămuririle și așteptările mele? Umbra! A dispărut. A dispărut... Acum nu știu dacă dubiul devine mai complex sau a dispărut și acesta. De acum va fi și mai greu. Măcar umbra să o mai văd, să mai sper...
Aceeași voce iritantă de mai devreme. Nu mai pot să o aud! Nu mă concentrez, aud ca o zumzuire... in ultima instanță, aud: ”Te-ai gândit vreodată să tragi paravanul sau vei trăi veșnic în incertitudine?”
Abstract, poetic, frumos... Imi place... Continuă...! Cauta-mă pe Yahoo Messenger (mihai_lazarov2006) sau pe Facebook si poate facem schimb de mai multe idei...! Numai bine !
“Cu sau fără (de) mască”. O expresie mult auzită în liceu. Domnului profesor de limba română îi plăcea nespus să se joace cu această expresie. O folosea aproape la orice. Niciodată nu am reușit să o înțeleg deplin. Cu toții știm ce înseamnă o mască. Dacă ne luăm după Dicționarul explicativ al limbii române , vom vedea că este: 1. Bucată de stofă, de mătase, de dantelă, de carton etc. (înfățișând o față omenească sau figura unui animal) cu care își acoperă cineva fața sau o parte a ei (pentru a nu fi recunoscut), lăsând numai ochii descoperiți; Fig. Înfățișare falsă. 2. Machiaj . Azi ne machiem cu toții, dar oare purtăm și o mască? Ne ascundem după un simplu fond de ten sau există alte straturi cu mult mai groase care ne acoperă fața și nu numai? În Grecia antică și teatru-i mult vestit, cei care purtau o mască erau actorii. Dacă mergem în I...
Se spune că suntem mai copți, mai deștepți, mai culți. Hai să ne testăm cultura, așadar! Odată cu începutul anului calendaristic mai avem și altele de sărbătorit când e vorba despre cultură. La nivel internațional – Ziua internațională a limbii materne; la nivel național, dintr-o parte îl sărbătorim pe marele poet, Mihai Eminescu, iar pe cealaltă parte pe Sfântul Sava, cel care a pus bazele culturii alfabetiste din Serbia. Ce au toate aceste aniversări astăzi în comun? Cultura, scrisul, cuvântul și toate cele pe care noi le-am uitat. Motivele sunt multe: digitalizarea predominantă ne forțează să uităm de cărți, de manuscrise, de studiu; școlile se bazează pe o multitudine de informații pe care nimeni niciodată nu le va reține; media s-a dezvoltat și ea dar nu prea putem spune că spre bine, ci mai mult spre dezamăgirea și amăgirea publicului, iar presa ținând pas cu ea. Politica a devenit mai importantă decât școala, iar procentajul de supraviețuire intelectuală scade...
I recently returned from a 4-month sabbatical in India. Let's be clear about one thing - it was not a holiday. I most certainly cannot afford an occasional trip to India and stay there for the following 4 months just for the sake of it. However, I found a way to do it nonetheless. I applied for an internship abroad, I got the job, and I got paid to stay there and explore everything my little heart ever wished to explore. Now that I'm back home, everyone is asking me how was it? How did I like it? How do I find this experience? Long story short, I always tend to say it was a unique experience and that it was worth my time. Because it was, along with ups and downs, with good moments and bad moments... All in all, it was the most wonderful experience I've ever had in my entire life. But above all, it was the biggest lesson I have ever received. Are you curious enough to find about this experience that has changed my life in just 4 months? Then keep on reading.... Because the...
Abstract, poetic, frumos... Imi place... Continuă...! Cauta-mă pe Yahoo Messenger (mihai_lazarov2006) sau pe Facebook si poate facem schimb de mai multe idei...! Numai bine !
ReplyDeleteCioran te-ar invidia !
ReplyDelete